Banszejk

Lato w pełni, upały trwają – idealna wakacyjna pogoda. A na ochłodę idealny Banszejk, czyli szejk z bananów 😀

Składniki:

  • mleko kokosowe 300 ml (gotowe lub zrobione własnoręcznie, na przykład z tego przepisu)
  • mrożone banany 6 sztuk
  • olej kokosowy 6 łyżek rozpuszczonego oleju
  • kakao 1 duża łyżka

Zaczynamy od przygotowania czekolady. Dokładnie mieszamy kakao z olejem kokosowym.

banszejk1

Masę czekoladową wylewamy na talerz wyłożony folią (folia ułatwi kruszenie). Wstawiamy go do lodówki lub zamrażarki, aż czekolada zrobi się krucha (około 10-15 minut).

banszejk2

Przechodzimy do przygotowania głównej części Banszejka.

Wlewamy do blendera mleko kokosowe oraz wrzucamy zamrożone banany.

banszejk3

Blendujemy aż do momentu uzyskania gładkiej masy.

banszejk4

Następnie całość przelewamy do szklanek/kieliszków/kubków, posypujemy pokruszoną czekoladą i gotowe 😀
Jemy niezwłocznie po przygotowaniu.

banszejk5

banszejk6

banszejk7

Smacznego!

4 uwagi do wpisu “Banszejk

Dodaj komentarz