Owocarta czekoladowa, czyli tarta bardzo czekoladowa z owocami. Szybka w przygotowaniu i przecudowna w smaku. Zapraszam 🙂
Składniki:
spód:
- pestki słonecznika 250 g
- niesiarkowane rodzynki 100 g
- kakao w proszku 3-4 łyżki
- banan ½ małej sztuki
krem czekoladowy:
- awokado 2 sztuki (około 200 g bez pestki i skórki)
- niesiarkowane rodzynki 100 g
- banan 1 mała sztuka
- rozpuszczony olej kokosowy 8 łyżek
- kakao w proszku 3-4 łyżki
- pokruszone ziarna kakao 2 łyżki
dodatkowo:
- banany 3 sztuki (do ułożenia warstwy bananowej)
- granat
- winogrona
Przygotowanie spodu:
Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika dodajemy rodzynki i kakao – blendujemy.
Tak powstałym ciastem wykładamy tortownicę/formę do tarty (formujemy wyższe brzegi). Moja tortownica miała średnicę około 21 cm.
Na spodzie układamy pokrojone w grubsze plastry banany.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Blendujemy awokado, olej kokosowy, rodzynki oraz kakao w proszku.
Dodajemy banana i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodajemy pokruszone ziarna kakao i tylko mieszamy.
Krem przekładamy na warstwę z bananów.
Całość wstawiamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny.
Po tym czasie ciasto przyozdabiamy pestkami granatu i winogronami. Gotowe! 🙂
Smacznego!
jak zwykle wygląda tak, że zjadłabym połowę ciasta na raz!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak zwykle się rumienię 🙂 I tym razem się zgodzę, dałoby się zjeść połowę na raz 😉
PolubieniePolubienie