Owocarta czekoladowa

Owocarta czekoladowa, czyli tarta bardzo czekoladowa z owocami. Szybka w przygotowaniu i przecudowna w smaku. Zapraszam 🙂

Składniki:

spód:

  • pestki słonecznika 250 g
  • niesiarkowane rodzynki 100 g
  • kakao w proszku 3-4 łyżki
  • banan ½ małej sztuki

krem czekoladowy:

  • awokado 2 sztuki (około 200 g bez pestki i skórki)
  • niesiarkowane rodzynki 100 g
  • banan 1 mała sztuka
  • rozpuszczony olej kokosowy 8 łyżek
  • kakao w proszku 3-4 łyżki
  • pokruszone ziarna kakao 2 łyżki

dodatkowo:

  • banany 3 sztuki (do ułożenia warstwy bananowej)
  • granat
  • winogrona

Przygotowanie spodu:

Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika dodajemy rodzynki i kakao – blendujemy.

owocarta1

Tak powstałym ciastem wykładamy tortownicę/formę do tarty (formujemy wyższe brzegi). Moja tortownica miała średnicę około 21 cm.

Na spodzie układamy pokrojone w grubsze plastry banany.

owocarta2

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Blendujemy awokado, olej kokosowy, rodzynki oraz kakao w proszku.

owocarta3

Dodajemy banana i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

owocarta4

owocarta5

Następnie dodajemy pokruszone ziarna kakao i tylko mieszamy.

owocarta6

Krem przekładamy na warstwę z bananów.

owocarta7

Całość wstawiamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny.

Po tym czasie ciasto przyozdabiamy pestkami granatu i winogronami. Gotowe! 🙂

owocarta8

owocarta9

owocarta10

owocarta11

owocarta12

Smacznego!

2 uwagi do wpisu “Owocarta czekoladowa

Dodaj komentarz