Owocarta z cynamonem to idealne połączenie cynamonowego spodu z lekkim kremem i owocami. Bardzo jesienne, bardzo pyszne 😀 Zapraszam 🙂
Składniki:
spód:
- siemię lniane około 120 g
- orzechy włoskie 100 g
- niesiarkowane rodzynki 150 g
- cynamon 2 łyżki
kremowy sos:
- niesiarkowane rodzynki 50 g
- mandarynki 2 małe sztuki
- sok z cytryny 1 łyżka
- orzechy włoskie kilka sztuk
- cynamon 1-2 łyżeczki
- kardamon ½ łyżeczki
dodatkowo:
- jabłko 1 sztuka
- gruszka 1 sztuka
- pomarańcza 1 sztuka
- niesiarkowane rodzynki mała garść
- cynamon
Przygotowanie spodu:
Jak zwykle jest bardzo prosto. Zmielone na mąkę siemię lniane, zblendowane rodzynki, pokruszone/zmielone orzechy włoskie (najlepiej gdy orzechy lub ich część, są rozdrobnione na małe kawałki, które będą wyczuwalne w cieście) i cynamon łączymy ze sobą. Jeżeli nie boimy się o nasz blender, to wszystko wrzucamy do niego i blendujemy.
Wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim tortownicę/dowolne naczynie, formujemy wyższe brzegi. Ja użyłam tortownicy, posmarowanej olejem kokosowym, o średnicy około 21 cm.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Gruszkę i jabłko kroimy na małe kawałki i mieszamy z kremem i przekładamy na spód ciasta.
Obieramy pomarańczę (możemy dodatkowo pozbyć się przezroczystej powłoczki z poszczególnych cząstek), kroimy i układamy na cieście.
Całość posypujemy rodzynkami i cynamonem. Gotowe 🙂
Smacznego!
jak zwykle same rarytasy 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
pychota ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mimo braku kilku składników (mandarynek, gruszki i pomarańczy) ciasto wyszło bardzo pyszne. Zapach i smak ciacha😉 są bardzo przyciągające! Przepis ten wykorzystałam na szkolnym kiermasz i okazał się strzałem w dziesiątkę! PYCHA!!! 😋
PolubieniePolubione przez 1 osoba