Owocarta z cynamonem

Owocarta z cynamonem to idealne połączenie cynamonowego spodu z lekkim kremem i owocami. Bardzo jesienne, bardzo pyszne 😀 Zapraszam 🙂

Składniki:

spód:

  • siemię lniane około 120 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • niesiarkowane rodzynki 150 g
  • cynamon 2 łyżki

kremowy sos:

  • niesiarkowane rodzynki 50 g
  • mandarynki 2 małe sztuki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • orzechy włoskie kilka sztuk
  • cynamon 1-2 łyżeczki
  • kardamon ½ łyżeczki

dodatkowo:

  • jabłko 1 sztuka
  • gruszka 1 sztuka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • niesiarkowane rodzynki mała garść
  • cynamon

Przygotowanie spodu:

Jak zwykle jest bardzo prosto. Zmielone na mąkę siemię lniane, zblendowane rodzynki, pokruszone/zmielone orzechy włoskie (najlepiej gdy orzechy lub ich część, są rozdrobnione na małe kawałki, które będą wyczuwalne w cieście) i cynamon łączymy ze sobą. Jeżeli nie boimy się o nasz blender, to wszystko wrzucamy do niego i blendujemy.

owotarta2

Wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim tortownicę/dowolne naczynie, formujemy wyższe brzegi. Ja użyłam tortownicy, posmarowanej olejem kokosowym, o średnicy około 21 cm.

owotarta3

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

owotarta4

owotarta5

Gruszkę i jabłko kroimy na małe kawałki i mieszamy z kremem i  przekładamy na spód ciasta.

Obieramy pomarańczę (możemy dodatkowo pozbyć się przezroczystej powłoczki z poszczególnych cząstek), kroimy i układamy na cieście.

Całość posypujemy rodzynkami i cynamonem. Gotowe 🙂

owotarta6

owotarta7

owotarta8

owotarta9

Smacznego!

3 uwagi do wpisu “Owocarta z cynamonem

  1. Mimo braku kilku składników (mandarynek, gruszki i pomarańczy) ciasto wyszło bardzo pyszne. Zapach i smak ciacha😉 są bardzo przyciągające! Przepis ten wykorzystałam na szkolnym kiermasz i okazał się strzałem w dziesiątkę! PYCHA!!! 😋

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz