Pekiniówka

Piekiniówka, czyli surówka z kapusty pekińskiej. Szybka w przygotowaniu, składająca się tylko z kilku składników – pyszna 🙂 Zapraszam!

Składniki:

sos:

  • pestki słonecznika 200 g
  • pomidory 3 duże sztuki
  • ocet jabłkowy 8 łyżek
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 4-5 ząbków
  • sól himalajska
  • czarny pieprz mielony
  • suszony koperek

dodatkowo:

  • kapusta pekińska
  • jabłka 2 sztuki
  • szczypiorek

Jest to przepis na duuużą, sycącą porcję surówki z duuużą ilością sosu. Jeżeli ktoś ma ochotę na mniejszą ilość, składniki może zmniejszyć o połowę, lub schować sos do lodówki i wykorzystać go, na przykład kolejnego dnia 😉

Wykonanie – banalnie proste.

Przygotowanie sosu, to po prostu zblendowanie  zmielonych na mąkę pestek słonecznika z pozostałymi składnikami.

pekiniówka1

pekiniówka2

Kapustę i jabłka kroimy, mieszamy z sosem.

pekiniówka3

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe 🙂

pekiniówka4

pekiniówka5

Smacznego!

Reklamy

6 uwag do wpisu “Pekiniówka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s