Piekiniówka, czyli surówka z kapusty pekińskiej. Szybka w przygotowaniu, składająca się tylko z kilku składników – pyszna 🙂 Zapraszam!
Składniki:
sos:
- pestki słonecznika 200 g
- pomidory 3 duże sztuki
- ocet jabłkowy 8 łyżek
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- czosnek 4-5 ząbków
- sól himalajska
- czarny pieprz mielony
- suszony koperek
dodatkowo:
- kapusta pekińska
- jabłka 2 sztuki
- szczypiorek
Jest to przepis na duuużą, sycącą porcję surówki z duuużą ilością sosu. Jeżeli ktoś ma ochotę na mniejszą ilość, składniki może zmniejszyć o połowę, lub schować sos do lodówki i wykorzystać go, na przykład kolejnego dnia 😉
Wykonanie – banalnie proste.
Przygotowanie sosu, to po prostu zblendowanie zmielonych na mąkę pestek słonecznika z pozostałymi składnikami.
Kapustę i jabłka kroimy, mieszamy z sosem.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe 🙂
Smacznego!
Zdradzisz jakiego używasz blendera?:)
PolubieniePolubienie
Używam blendera BioChef High Performance oraz blendera ręcznego Bosch MSM66110 🙂
PolubieniePolubienie
To na jedną osobę ? 😀
Pycha, opyliłbym- zresztą jak wszystko co tutaj jest na zdjęciach. :))
PolubieniePolubienie
Może być i na jedną, ale pewnie na jakieś 2-3 posiłki 😉
Bardzo dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Czy coś się stanie jeśli nie dodam octu jabłkowego do sosu? 😉
PolubieniePolubienie
Surówka będzie miała trochę inny smak 😉 A ocet jabłkowy w pewnym stopniu zastępuje sok z cytryny 🙂
PolubieniePolubienie