Figladki

Figladki, czyli (jak łatwo się domyślić) to czekoladki z figami. Aby się nimi cieszyć, wystarczy tylko chwila wolnego czasu i jedynie 3 składniki. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • suszone figi 200 g
  • olej kokosowy 40 g
  • kakao 2 czubate łyżki

figladki1

Jeżeli chodzi o suszone figi, to warto przed blendowaniem oderwać od nich twardsze „ogonki”.

Wykonanie? Banalnie proste – wszystkie składniki blendujemy.

Jeżeli używamy blendera kielichowego ważna jest kolejność w jakiej wrzucamy do niego składniki, czyli olej kokosowy, kakao i figi. Taka kolejność sprawi, że masa zblenduje się bardzo szybko.

figladki2

Masą wykładamy dowolny pojemnik wyłożony folią,  mocno dociskamy.

figladki3

Pojemnik wstawiamy na około godzinę do zamrażarki.

Po wyjęciu kroimy i jemy 😀

figladki5

figladki6

figladki7

Przechowujemy je w lodówce.

Najlepiej smakują schłodzone .

figladki4

Smacznego!

6 uwag do wpisu “Figladki

    1. Nie moczyłam ich, a przepis był przygotowywany raz z twardszych fig, raz z tych miększych. Wszystko zależy od mocy blendera.
      Niestety nie wiem jak moczenie wpłynęłoby na smak i konsystencję.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz