Figladki, czyli (jak łatwo się domyślić) to czekoladki z figami. Aby się nimi cieszyć, wystarczy tylko chwila wolnego czasu i jedynie 3 składniki. Zapraszam 🙂
Składniki:
- suszone figi 200 g
- olej kokosowy 40 g
- kakao 2 czubate łyżki
Jeżeli chodzi o suszone figi, to warto przed blendowaniem oderwać od nich twardsze „ogonki”.
Wykonanie? Banalnie proste – wszystkie składniki blendujemy.
Jeżeli używamy blendera kielichowego ważna jest kolejność w jakiej wrzucamy do niego składniki, czyli olej kokosowy, kakao i figi. Taka kolejność sprawi, że masa zblenduje się bardzo szybko.
Masą wykładamy dowolny pojemnik wyłożony folią, mocno dociskamy.
Pojemnik wstawiamy na około godzinę do zamrażarki.
Po wyjęciu kroimy i jemy 😀
Przechowujemy je w lodówce.
Najlepiej smakują schłodzone .
Smacznego!
Bardzo mi się podoba ten przepis.
Fig nie trzeba moczyć wcześniej? Czasem bywają takie bardzo twarde.
PolubieniePolubienie
Nie moczyłam ich, a przepis był przygotowywany raz z twardszych fig, raz z tych miększych. Wszystko zależy od mocy blendera.
Niestety nie wiem jak moczenie wpłynęłoby na smak i konsystencję.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygladaja wspaniale, na pewno wykorzystam przepis. Lubie genialne, proste przepisy 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo dziękuję! Mam nadzieję, ze będą smakowały 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo pyszny przepis 🙂 Polecam, wszystkim smakowały 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję! 🙂
PolubieniePolubienie