Blok czekoladowy

Po prostu blok czekoladowy. W surowej, szybkiej w wykonaniu i dużo zdrowszej wersji. Zapraszam! 🙂

Składniki:

  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 300 g
  • orzechy laskowe 170 g
  • sezam 100 g
  • niesiarkowane rodzynki 150 g
  • olej kokosowy 120 g
  • kakao 4-5 łyżek

dodatkowo:

  • orzechy laskowe 30 g
  • niesiarkowane rodzynki 30 g

Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki (oprócz „dodatkowych”) blendujemy ze sobą.

Aby odciążyć blender polecam zacząć blendowanie od oleju kokosowego, kakao i daktyli.

blokczekoladowy1

Następnie dodajemy orzechy laskowe, sezam i rodzynki i blendujemy jedynie przez chwilę (chcemy aby w bloku wyczuwalne były kawałki orzechów i rodzynek).

blokczekoladowy3

Do zblendowanej masy dodajemy 30 g orzechów laskowych i rodzynek – mieszamy.

blokczekoladowy4

Całość przekładamy do blaszki/dowolnego naczynia wyłożonego folią (ułatwi to wyjęcie bloku).

blokczekoladowy5

Ciasto wstawiamy na około 3 godziny do zamrażarki (do momentu zastygnięcia). I gotowe 🙂

blokczekoladowy6

blokczekoladowy7

blokczekoladowy11

blokczekoladowy10

blokczekoladowy9

blokczekoladowy8

Smacznego!

2 uwagi do wpisu “Blok czekoladowy

Dodaj komentarz