Orzechowo-truskawkowe ciasto

Ciasto orzechowo-truskawkowe. Tak po prostu – 4 składniki i cudowny deser jest gotowy. Zapraszam 😀

Składniki:

przygotowanie tortownicy:

  • orzechy laskowe 50 g
  • odrobina oleju kokosowego

ciasto:

  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 400 g
  • świeże truskawki 200 g
  • orzechy laskowe 300 g
  • olej kokosowy około 100 – 120 g

dodatkowo:

  • kilka truskawek
  • odrobina mąki z orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od wysmarowania tortownicy (moja miała około 21 cm średnicy) olejem kokosowym. Następnie mielimy na mąkę orzechy laskowe i posypujemy nią tortownicę.

orzechowetrusk1

orzechowetrusk2

Przygotowanie ciasta, jak zawsze, jest bananie proste. Blendujemy (na gładką masę) ze sobą daktyle, olej kokosowy i truskawki.

orzechowetrusk3

Kolejnym krokiem jest dodanie do masy orzechów laskowych (tak, racja, nie wygląda to zbyt apetycznie).

orzechowetrusk4

Całość blendujemy jedynie przez chwilę – chcemy aby w masie wyczuwalne były duże kawałki orzechów.

Ciasto przekładamy do tortownicy.

orzechowetrusk5

Truskawki kroimy w dowolny sposób i układamy je na cieście. Możemy posypać je odrobiną mąki z orzechów laskowych.

orzechowetrusk6

Całość wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny (do momentu zastygnięcia masy).

I gotowe 🙂

orzechowetrusk7

orzechowetrusk8

orzechowetrusk9

orzechowetrusk10

Smacznego!

2 uwagi do wpisu “Orzechowo-truskawkowe ciasto

Dodaj komentarz