Ciasto orzechowo-truskawkowe. Tak po prostu – 4 składniki i cudowny deser jest gotowy. Zapraszam 😀
Składniki:
przygotowanie tortownicy:
- orzechy laskowe 50 g
- odrobina oleju kokosowego
ciasto:
- daktyle świeże lub wcześniej namoczone 400 g
- świeże truskawki 200 g
- orzechy laskowe 300 g
- olej kokosowy około 100 – 120 g
dodatkowo:
- kilka truskawek
- odrobina mąki z orzechów laskowych
Przygotowanie:
Zaczynamy od wysmarowania tortownicy (moja miała około 21 cm średnicy) olejem kokosowym. Następnie mielimy na mąkę orzechy laskowe i posypujemy nią tortownicę.
Przygotowanie ciasta, jak zawsze, jest bananie proste. Blendujemy (na gładką masę) ze sobą daktyle, olej kokosowy i truskawki.
Kolejnym krokiem jest dodanie do masy orzechów laskowych (tak, racja, nie wygląda to zbyt apetycznie).
Całość blendujemy jedynie przez chwilę – chcemy aby w masie wyczuwalne były duże kawałki orzechów.
Ciasto przekładamy do tortownicy.
Truskawki kroimy w dowolny sposób i układamy je na cieście. Możemy posypać je odrobiną mąki z orzechów laskowych.
Całość wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny (do momentu zastygnięcia masy).
I gotowe 🙂
Smacznego!
Wygląda mega pysznie 🙂 Muszę wypróbować przepis.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało 😉
PolubieniePolubienie