Zielona sałatka na słodko, czyli idealne połączenie sałaty, selera naciowego i rodzynek. Zapraszam!
Składniki:
- sałata rzymska 1 duża sztuka
- seler naciowy 1 duża sztuka
- niesiarkowane rodzynki 100 g
- czerwona cebula 1 średniej wielkości sztuka
sos:
- nerkowce 200 – 220 g
- ogórek 1 duża sztuka
- czosnek 2 ząbki
- suszony koperek
- ocet jabłkowy 4 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól himalajska
- mielony czarny pieprz
Do posiekanej cebuli i selera dodajemy rodzynki.
Sałatę rozrywamy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy.
Przygotowanie sosu:
Do dokładnie zmielonych nerkowców dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.
Jeżeli konsystencja nie jest wystarczająco płynna, dodajemy kawałek ogórka lub dolewamy odrobinę wody. Próbujemy, przyprawiamy według uznania.
Warzywa łączymy z sosem i gotowe 🙂
Sałatka smakuje najlepiej, gdy przygotujemy ją około 30 minut przed spożyciem (pod wpływem sosu rodzynki zmięknął i wszystkie smaki się ze sobą połączą).
Smacznego!