Owocudyń

Owocudyń, czyli budyń z samych owoców. Gęsty, pyszny i bardzo! słodki deser – zapraszam!

Do przygotowania owocudyniu potrzebujemy suszonych bananów (nie mylić z „suszonymi” niby-bananami dostępnymi w sklepie – są najczęściej smażone). Banany, których użyłam, suszyłam w całości w suszarce do warzyw i owoców przez około 24 godziny, w temperaturze około 42 stopni. Czas suszenia można skrócić – wystarczy pokroić banany w cienkie plasterki (wtedy potrzebują około 12 godzin).

owocudyń1

Składniki:

  • suszone banany 10 średniej wielkości sztuk (po wysuszeniu około 300 g)
  • mango 1 duża sztuka (około 350 g samego miąższu)
  • granat 1 sztuka
  • suszona biała morwa 2 garście
  • suszone figi 6 sztuk
  • niesiarkowane suszone morele 6 sztuk

Przygotowanie:

Suszone banany blendujemy z mango na gładką masę.

owocudyń2

owocudyń3

Masę przekładamy do miseczek/foremek/kubeczków.

owocudyń4

Obieramy granat, jego pestki mieszamy z morwą oraz drobno pokrojonymi pozostałymi składnikami.

owocudyń5

Mieszamy, posypujemy nimi owocudyń i gotowe 🙂

owocudyń6

owocudyń7

owocudyń8

owocudyń9

owocudyń10

Smacznego!

Dodaj komentarz