Owocudyń, czyli budyń z samych owoców. Gęsty, pyszny i bardzo! słodki deser – zapraszam!
Do przygotowania owocudyniu potrzebujemy suszonych bananów (nie mylić z „suszonymi” niby-bananami dostępnymi w sklepie – są najczęściej smażone). Banany, których użyłam, suszyłam w całości w suszarce do warzyw i owoców przez około 24 godziny, w temperaturze około 42 stopni. Czas suszenia można skrócić – wystarczy pokroić banany w cienkie plasterki (wtedy potrzebują około 12 godzin).
Składniki:
- suszone banany 10 średniej wielkości sztuk (po wysuszeniu około 300 g)
- mango 1 duża sztuka (około 350 g samego miąższu)
- granat 1 sztuka
- suszona biała morwa 2 garście
- suszone figi 6 sztuk
- niesiarkowane suszone morele 6 sztuk
Przygotowanie:
Suszone banany blendujemy z mango na gładką masę.
Masę przekładamy do miseczek/foremek/kubeczków.
Obieramy granat, jego pestki mieszamy z morwą oraz drobno pokrojonymi pozostałymi składnikami.
Mieszamy, posypujemy nimi owocudyń i gotowe 🙂
Smacznego!