Klasyczne czekoladowe ciastka

Przepis na czekoladowe ciastka. Ich smak mnie (i nie tylko mnie) zupełnie zaskoczył. Smakują jak ciastka kupione w sklepie. Z różnicą składu – bez tysiąca konserwantów i innych zbędnych dodatków. Pyszne! Gorąco zachęcam do przekonania się na własnej… własnym języku 😀

Składniki:

ciasto:

  • pestki słonecznika 250 g
  • niesiarkowane rodzynki 200 g
  • kakao 2 łyżki

polewa:

  • olej kokosowy około 100 ml
  • kakao 1-1,5 łyżki
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 3 sztuki

dodatki:

  • migdały 50-100 g

Przygotowanie ciasta:

Zmielone na mąkę pestki słonecznika blendujemy z rodzynkami i kakao.

ciastka1

Jeżeli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się trzymać, możemy dodać więcej rodzynek lub odrobinę wody.

Ciasto przez chwilę wyrabiamy, kładziemy je na blacie między kawałkami papieru do pieczenia lub folii (dzięki temu nie będzie przyklejało się do wałka). Rozwałkowujemy je na dowolną grubość (u mnie było to około 0,5 cm). I za pomocą foremek wycinamy z ciasta pożądane przez nas kształty.

ciastka2

Ciastka układamy na płaskim talerzu/blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do lodówki/zamrażarki do schłodzenia na kilkanaście minut.

Przygotowanie polewy:

Do rozpuszczonego oleju dodajemy kakao i daktyle. Ważne jest aby daktyle miały temperaturę pokojową – jeżeli będą zbyt zimne, mogą spowodować, że olej kokosowy zacznie się ścinać.

ciastka3

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

ciastka4

Wyciągamy ciastka z lodówki/zamrażarki i pokrywamy je polewą.

Jeżeli jesteśmy miłośnikami czekolady, możemy zwiększyć proporcje składników. I pokryć je podwójną warstwą polewy 😀

ciastka5

Tak przygotowane ciastka wstawiamy do lodówki/zamrażarki na około 30 minut (polewa musi zastygnąć).

Ciasta wyjmujemy z zamrażarki, pozbywamy się nadmiaru polewy (najwygodniej robi się to za pomocą małego nożyka, po prostu wycinając odpowiednie kształty).

ciastka6

Migdały mielimy na mąkę.

ciastka7

I gdy polewa zacznie się lekko roztapiać posypujemy ciastka mąką migdałową – całe lub tylko ich brzegi. Gotowe 🙂

Ciastka przechowujemy w lodówce.

ciastka8

ciastka9

ciastka10

ciastka11

ciastka12

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “Klasyczne czekoladowe ciastka

    1. Bardzo dziękuję! 🙂 Słonecznik jest stałym gościem w mojej kuchni. Początkowo nie używałam go do przygotowywania deserów, ale gdy poznałam jego smak w połączeniu z rodzynkami i kakao – byłam pozytywnie zaskoczona 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s