Mleko słonecznikowe

Dziś przed Wami przepis na bardzo niedoceniane mleko słonecznikowe. Tanie, pyszne, szybkie w przygotowaniu, w ciekawy sposób łączące się z innymi składnikami – zapraszam! 🙂

Składniki:

  • łuskane pestki słonecznika 200 g
  • woda 1 litr

Używamy suchych pestek słonecznika lub takich, które moczyły się przez kilka godzin.

Proporcje pestek i wody możemy dowolnie zmieniać, w zależności od tego, jaki stopień „sytości” mleka chcemy uzyskać.

Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pestki słonecznika i całość blendujemy do momentu, aż pestki słonecznika dokładnie się rozdrobnią.

slonecznikowe1

slonecznikowe2

Mleko można również przygotować za pomocą blendera ręcznego, jednak jest to dłuższy proces. Warto wtedy zacząć od blendowania pestek z niewielką ilością wody i stopniowego jej dolewania.

Po zblendowaniu całość przelewamy przez ściereczkę w celu oddzielenia mleka od masy z pestek. A masy nie wyrzucamy – przygotowujemy z niej, na przykład krawkersy 😀

slonecznikowe3

slonecznikowe3a

I gotowe!

Mleko najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni.

slonecznikowe4

slonecznikowe5

Smacznego!

4 uwagi do wpisu “Mleko słonecznikowe

Dodaj komentarz