Dziś przed Wami przepis na bardzo niedoceniane mleko słonecznikowe. Tanie, pyszne, szybkie w przygotowaniu, w ciekawy sposób łączące się z innymi składnikami – zapraszam! 🙂
Składniki:
- łuskane pestki słonecznika 200 g
- woda 1 litr
Używamy suchych pestek słonecznika lub takich, które moczyły się przez kilka godzin.
Proporcje pestek i wody możemy dowolnie zmieniać, w zależności od tego, jaki stopień „sytości” mleka chcemy uzyskać.
Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pestki słonecznika i całość blendujemy do momentu, aż pestki słonecznika dokładnie się rozdrobnią.
Mleko można również przygotować za pomocą blendera ręcznego, jednak jest to dłuższy proces. Warto wtedy zacząć od blendowania pestek z niewielką ilością wody i stopniowego jej dolewania.
Po zblendowaniu całość przelewamy przez ściereczkę w celu oddzielenia mleka od masy z pestek. A masy nie wyrzucamy – przygotowujemy z niej, na przykład krawkersy 😀
I gotowe!
Mleko najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
To mleko jest jedno z moich ulubionych,smaczne i tanie 😀
PolubieniePolubienie
Dokładnie, ale ja nie mogłam się długo do niego przekonać 🙂
PolubieniePolubienie
Hmm zrobię sobie koniecznie, jeszcze nigdy nie piłam tego mleka. Mam wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją w połączeni z ziarnami słonecznika będzie super.
PolubieniePolubienie