Truskawkowy morelawnik

Truskawkowy morelawnik, czyli „sernik” truskawkowy na kruchym spodzie z morwy z kremem morelowym 😀 Już sam opis brzmi pysznie 😉 Zapraszam!

Składniki:

spód:

  • migdały: 150 g
  • suszona biała morwa 100 g
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 200 g
  • truskawki 300 – 350 g

masa truskawkowa:

  • nerkowce 400 g
  • olej kokosowy 200 g
  • truskawki 400 g

krem morelowy:

  • niesiarkowane suszone morele (moczone przez około 4 godziny) 300 g
  • olej kokosowy 100 g
  • mały banan około 150 g

dodatkowo:

  • nerkowce, biała suszona morwa

Przygotowanie spodu:

Zaczynamy od wstępnego zmielenia na mniejsze kawałki (nie na mąkę) migdałów i morwy.

nik1

Następnie dodajemy daktyle i blendujemy do momentu, w którym masa zacznie się lepić.

nik2

Tak powstałym ciastem wykładamy tortownicę (moja miała średnicę około 21 cm) wysmarowaną olejem kokosowym.

Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki.

nik3

Przygotowanie masy truskawkowej:

Nerkowce mielimy na mąkę, dodajemy olej kokosowy i truskawki i znów blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

nik4

nik5

Przekładamy ją na spód. Całość wstawiamy na około 2 godziny do zamrażarki.

nik6

Przygotowanie kremu morelowego:

Odcedzamy wodę od moreli. I nic się nie zmienia: wszystkie składniki blendujemy ze sobą. Krem nakładamy na warstwę masy truskawkowej i całość wstawiamy na około 10 godzin do lodówki.

nik7

nik8

Przed podaniem dekorujemy nerkowcami i morwą. I gotowe 😀

nik9

nik10

nik11

nik12

Smacznego!

4 uwagi do wpisu “Truskawkowy morelawnik

Dodaj komentarz