Truskawkowy morelawnik, czyli „sernik” truskawkowy na kruchym spodzie z morwy z kremem morelowym 😀 Już sam opis brzmi pysznie 😉 Zapraszam!
Składniki:
spód:
- migdały: 150 g
- suszona biała morwa 100 g
- daktyle świeże lub wcześniej namoczone 200 g
- truskawki 300 – 350 g
masa truskawkowa:
- nerkowce 400 g
- olej kokosowy 200 g
- truskawki 400 g
krem morelowy:
- niesiarkowane suszone morele (moczone przez około 4 godziny) 300 g
- olej kokosowy 100 g
- mały banan około 150 g
dodatkowo:
- nerkowce, biała suszona morwa
Przygotowanie spodu:
Zaczynamy od wstępnego zmielenia na mniejsze kawałki (nie na mąkę) migdałów i morwy.
Następnie dodajemy daktyle i blendujemy do momentu, w którym masa zacznie się lepić.
Tak powstałym ciastem wykładamy tortownicę (moja miała średnicę około 21 cm) wysmarowaną olejem kokosowym.
Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Nerkowce mielimy na mąkę, dodajemy olej kokosowy i truskawki i znów blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy ją na spód. Całość wstawiamy na około 2 godziny do zamrażarki.
Przygotowanie kremu morelowego:
Odcedzamy wodę od moreli. I nic się nie zmienia: wszystkie składniki blendujemy ze sobą. Krem nakładamy na warstwę masy truskawkowej i całość wstawiamy na około 10 godzin do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy nerkowcami i morwą. I gotowe 😀
Smacznego!
cudowny, czy bardzo słodki?
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂 Ciasto jest słodkie ale nie jest przesłodzone. Słodki krem morelowy i spód przełamuje „sernikowy” truskawkowy środek.
PolubieniePolubienie
Swietny przepis! Gratuluje pomyslu. Jako mala modyfikacje polecam zrobic sos na bazie limonki i truskawek zeby zrownowazyc smaki.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję, ciekawy pomysł – w przyszłości wypróbuję 🙂
PolubieniePolubienie