Przedstawiałam już przepis na Włoską makaronię, dziś czas na Makaronię słoneczną 🙂 Bazą sosu są po prostu pestki słonecznika. Zapraszam 🙂
Składniki:
sos:
- pestki słonecznika 200 g
- czerwona papryka 1 mała sztuka
- ogórki szklarniowe 2 małe sztuki
- czosnek 2 ząbki
- świeża bazylia garść
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sok z cytryny 4 łyżki
- papryka chili w proszku
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- cukinia 2 sztuki
- świeża kukurydza 1 kolba
- świeża bazylia
Zaczynamy od przygotowania sosu. Zmielone na mąkę/krem pestki słonecznika blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Następnie za pomocą obieraka/tarki dekoracyjnej/innego przyrządu przygotowujemy makaron z cukinii.
Na talerze nakładamy makaron, sos. Posypujemy kukurydzą i świeżą bazylią. Gotowe 😀
Smacznego!